Gedeputeerde Noord-Brabant neemt Code duurzaam marktgedrag Metaal in ontvangst

- MAANDAG 09 FEBRUARI 2015

Vandaag heeft gedeputeerde Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant een Code en werkboek Duurzaam Marktgedrag Metaal van FNV Metaal in ontvangst genomen. De Code helpt een gesprek op gang te brengen tussen werknemers en werkgever over ‘de uitdagingen in de Brabantse techniek en metaal sector’; de toekomst van de maakindustrie, werkzekerheid en flexibiliteit in de keten.

De Code gaat in op: ‘Hoe ga je met elkaar om, hoe blijf je je ontwikkelen en wat is je invloed in het werk.’
Noord-Brabant in de wereldmarkt
Grote fabrikanten vragen steeds meer van toeleveranciers dat ze meedenken, mee-ontwikkelen en oplossingen aandragen om zich samen op de wereldmarkt te positioneren. Dit betekent dat er naast prijs en kwaliteit oog dient te zijn voor innovatie en flexibiliteit. Oftewel het versterken van het verdienvermogen. FNV Metaal wil hier graag in meegaan en een bijdrage aan leveren mits er aandacht is voor verbetering en professionaliteit van werknemer én werkgever. Bovendien vraagt het ook om goede arbeidsverhoudingen en vertrouwen in elkaar.


Sterke, slimme en sociale regio
Janny Koppens, bestuurder FNV Metaal: “De Code bestaat uit een set afspraken tussen werkgevers en werknemers die passen bij deze nieuwe tijd. Voor een prettig werkklimaat in Noord-Brabant. Het zet een permanent lerende bedrijfscultuur in gang, pleit voor respectvol gedrag en meer invloed voor medewerkers op de koers van het bedrijf en de werkprocessen. Het Code werkboek bevat handvatten en praktische werkvormen hoe te werken aan een sterke, slimme en sociale regio.”
Bert Pauli, gedeputeerde Economische zaken en Bestuur van de provincie Noord-Brabant: “Ik ben erg blij met De Code. In Brabant hebben we veel grote aansprekende en innovatieve ondernemingen, die samen werken met honderden toeleveranciers. De netwerken zijn goed in Brabant. Zo werken ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheden en andere betrokken partijen in het Brabants Arbeidsmarkt Akkoord via innovatieve projecten samen aan een economische sterke en sociale regio. Niet voor niets heeft het Rijk Brabant uitgeroepen tot pilotregio voor arbeidsmarktvernieuwing."

Code en werkboek Duurzaam Marktgedrag
De Code bestaat uit ogenschijnlijk simpele, dagelijkse uitspraken, onderverdeeld in drie thema’s: gedrag, ontwikkelen en invloed. De komende maanden worden werkgevers, werknemers, kennisinstellingen, brancheorganisaties en overheden geïnformeerd over De Code. Als werkgevers en werknemers besluiten er mee aan de slag te gaan ondertekenen ze De Code. Het werkboek en adviseurs van FNV Metaal en diverse partners uit de regio helpen bij het invullen van de code.

Werk(t) Zekertour
Twee jaar geleden is FNV Metaal gestart met de Werk(t) Zeker Tour in het Evoluon. Daar gaven de Eindhovense captains of industry en wetenschappers colleges aan zo’n 450 werknemers over de toekomst van de maakindustrie, werkzekerheid en flexibiliteit in de keten. In drie kleine werkgroepen zijn deze onderwerpen verder uitgediept. De conclusie luidde: er is nog onvoldoende draagvlak en vertrouwen is om tot ‘harde’ regionale afspraken te komen, zoals een regio-cao en/of een bindende afspraak in toeleveringscontracten. Eerst moest er gewerkt worden aan betrokkenheid, draagvlak en een regionale infrastructuur waarin ook werknemers een belangrijke positie in nemen. En zo is het idee van een Code ontstaan.
Door te registreren wie de Code allemaal onderschrijven, bouwt FNV Metaal met de deelnemende werkgevers en werknemers verder aan een regionale arbeidsmarkt. Een regio waar een prettig werkklimaat heerst en waar goed werkgever- én werknemerschap vanzelfsprekend is.


NIEUWS

Succesvolle opleiding BBL4 Verspaningstechnoloog nu ook in Deurne

Handreiking maakt veilig doorwerken in MKB-metaal mogelijk

Project 'Baan zoekt Boer': 'Wie wil mij? Een 47-jarige gestopte veehouder?’

MCM wint de William Pijnenburg Award 2019

EVENEMENTEN

Toon meer

Deelnemende bedrijven

Brainport Industries College 
Gevestigd op de Brainport Industies Campus
BIC 1
5657 BX Eindhoven

 

 

info@brainportindustriescollege.nl
telefoon +31 651 883 483